Direktor JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj Mladen Gajić je rekao da su današnje dvije operacije veliki iskorak za našu Ustanovu, da su svi svjesni trenutne epidemiološke situacije ali ovaj projekat je Bolnica pripremala duže od godinu dana, i konačno je uspješno realizovan.

Naši ljekari su uz podršku dr Papića sa Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske već ovladali totalnim i parcijalnim endoprotezama kuka, te se kao naredni korak u razvoju ortopedije u Bolnici Doboj nametala upravo operacija totalne proteze koljena i ovladavanjem ovom procedurom našu Ustanovu stavljamo na mapu zdravstvenih ustanova koje uspješno mogu rješavati ovu vrstu ortopedskih operacija, dodao je direktor Gajić.

Na kraju se još jednom zahvalio svim zdravstvenim radnicima Bolnice, koji su i u ovim teškim vremenima smogli snage kako bi se uvela još jedna operativna procedura, a sve u cilju još bolje, kvalitetnije i raznovrsnije usluge pacijentima dobojske regije.

Specijalista ortopedije sa traumatologijom dr Saša Vidić je rekao da su danas urađene dvije totalne endoproteze koljena, u pitanju su pacijenti starije životne dobi kod kojih je dobro opšte zdravstveno stanje i oštećenja na koljenu su ih sprečavala u normalnom funkcionisanju, gdje ih mi sa protezom vraćamo u neko normalno životno stanje.

Operacije su protekle dobro, pacijenti se dobro osjećaju i očekujemo dobre rezultate. Dr Vidić je dodao i to da su se operacije obavile pod „budnim okom“ mentora dr Papića sa Univerzitetskog – kliničkog centra Banja Luka, a na kraju se zahvalio menadžmentu naše Ustanove i direktoru Gajiću što su prepoznali napore koje je uložilo osoblje u vidu edukacija, i što su izdvojili značajna finansijska sredstva, kako bi se ispunili svi preduslovi kako bi se ove procedure uspješno realizovale. Pored menadžmenta, zahvalio se i Službi za anesteziju i reanimaciju na velikoj podršci i pomoći u današnjim zahvatima kao i u ostalim operativnim zahvatima.

U svom obraćanju medijima načelnik Službe za anesteziju i reanimaciju prim. dr Simuna Žakula je rekla da su pacijenti adekvatno predoperativno pripremljeni od strane anesteziologa, dobro su podnijeli operativne zahvate i ako su u pitanju pacijenti starije životne dobi, tokom operativnog zahvata su bili stabilni, i nadamo se da će i oporavak uspješno proći.

Uz pomenutog dr Vidića u današnjim operativnim zahvatima je učestvovao još jedan Specijalista ortopedije sa traumatologijom dr Slaven Ćelić.

Dr Ćelić je rekao da jedna operacija traje 2 sata, što je neko standardno trajanje operativnog zahvata ovog tipa. Napomenuo je i to da se problemi sa koljenom mogu javiti i kod pacijenata ispod 50 godina starosti, samo što se u tim slučajevima rade neke druge vrste operacija, dok je totalna endoproteza koljena procedura za pacijente starije životne dobi tj preko 60 godina starosti.