Nastavlja se kontinuirano uvođenje novih procedura u rad medicinskih Službi u našoj Ustanovi. Kao jedna od najaktivnijih službi, posmatrajući kroz prizmu uvođenja novih procedura, izdvaja se Služba za hirurgiju dobojske Bolnice.

Proteklih dana u hirurškoj Službi naše Ustanove po prvi put je izvedena laparaskopska operacija debelog crijeva. Preciznije, riječ je o laparaskopskoj resekciji sigmoidnog dijela kolona sa kreiranjem staplerske anastomoze.

Sama operacija je protekla bez poteškoća, pacijent starije životne dobi je dobro podnio operativni zahvat i nalazi se pred otpustom. Nije bilo potrebe za davanjem transfuzija, samo su davane manje količine infuzionih rastvora i manje doze analgetika. Oporavak teče po protokolu „Ubrzani oporavak nakon hirurške intervencije“ (ERAS)

Operativni zahvat je izveo dr Dragan Radulović uz asistenciju Prim. dr Zorana Matkovića, anesteziolog je bila Prim. dr Slobodanka Živković. Kao jedan neizostavan dio tima vredi spomenuti i tim instrumentarki u sastavu Biljana Blagojević, Milanka Stevanović i Dijana Gostić.

Napominjemo da je operativni zahvat urađen zahvaljujući prethodnim edukacijama dr Radulovića u Institutu za onkologiju Vojvodine, uz akcenat usavršavanja Onkološke hirurgije.