Juče je u našoj ustanovi, uz pomoć mr sci. dr Miroslava Popovića iz UKC Banja Luka, urađena prva LAVH (laparoskopski asistirana vaginalna histerektomija).
Povodom toga, dr Popović je rekao da se ova vrsta operacija na nivou Bosne i Hercegovine, rutinski izvodi samo u UKC Banja Luka i da je dobojska bolnica prva od svih bolnica Bosne i Hercegovine u kojoj je urađena LAVH. Rekao je i da je za izvođenje ove operacije potrebna sofisticirana oprema i obuka kadra, a da se prednosti u odnosu na klasične operacije koje podrazumijevaju rez na trbušnom zidu, ogledaju  u kraćem boravku u bolnici (najviše 2 dana) manjem postoperativnom bolu, bržem oporavku, gdje se mlađe pacijentkinje već kroz 7 do 10 dana vraćaju na posao, a takođe i u manjoj potrošnji lijekova i bolničkih resursa.
Dr Gordana Sredanović, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo izjavila je da saradnja sa dr Popovićem,  kojom su izuzetno zadovoljni, traje od marta prošle godine kada je počela prva edukacija - histeroskopija. U proteklom periodu histeroskopije su u potpunosti savladane jer su ispunjeni svi uslovi, kako sa opremom tako i sa kadrom. Takođe je dodala i da je Služba za ginekologiju i akušerstvo na dobrom  putu ka osamostaljivanju u izvođenju svih laparoskopskih operacija.
Tim doktora koji je učestvovao u ovim operacijama, pored dr Popovića je: prim. dr Zlatan Marković, prim. dr Radivoje Katanić, dr Jovanka Perić Zovko, dr Mladen Miličević, dr Đuro Kuprešak i anesteziolog dr Ljilja Đokić, uz podršku anestetičara i instrumentarki.

Dr miroslav popovic

mr sci. dr Miroslav Popović

Dr sredanovic

prim. dr Gordana Sredanović