U Vladi Republike Srpske, 18.06.2018.godine, predstavljen idejni projekat izgradnje nove bolnice u Doboju.
Na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite, Dragan Bogdanić rekao je da je bolnica u Doboju druga po veličini u Republici Srpskoj i da će tender za izgradnju nove moderne bolnice "Sveti apostol Luka" biti objavljen 19.06.2018.god. da je cilj da se sa izgradnjom počne krajem avgusta, a očekuje da će biti izgrađena u roku od 3 godine. Ministar je takođe naveo i da će nova bolnica, za koju će iz budžeta Republike Srpske biti obezbijeđeno oko 80 miliona KM (bez PDV-a), raspolagati medicinskim specijalističkim službama kao i svaka moderna bolnica.
Standardi koji su postavljeni u idejnom projektu i budućem projektovanju će tražiti da to bude moderna bolnica, ne samo po svom izgledu, nego i po sadržaju, energetskoj efikasnosti, opremljenosti kao i kvalitetnom kadru, a posjedovaće i salu za kateterizaciju.
Direktor JZU Bolnica "Sveti apostol Luka" Milorad Živković rekao je da je stara bolnica u Doboju izgrađena 1952. godine, da je bilo velikih problema u održavanju svih objekata, te da će se izgradnjom nove bolnice dobiti jedna ustanova mnogo efikasnija i organizovanija nego sada.
Naveo je i da izgradnjom nove bolnice ne dobija samo dobojska regija, već i šire, napomenuvši da se u dobojskoj bolnici liječe psihijatrijski pacijenti kako iz dobojske regije, tako i iz Brčkog, Bijeljine i Zvornika, jer oni nemaju takve ustanove.
Ovom prilikom izrazio je veliku zahvalnost svim učesnicima u ovoj aktivnosti, resornom ministarstvu, predsjednici Vlade, Željki Cvijanović i predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku.
Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović, rekao je da je nova bolnica koncipirana u jednom, monolitnom objektu, koji je jasno funkcionalno podijeljen po spratovima.
On je naveo da ukupna bruto površina nove bolnice iznosi 28.078 metara kvadratnih, da će uz prizemlje imati šest spratova, te da će raspolagati sa 468 kreveta, od toga u stacionaru 402.
Latinović je naglasio da će nova medicinska oprema omogućiti nove, savremene metode dijagnostike i pružanja zdravstvenih usluga.