JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj u saradnji sa „Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske“ donijela je odluku da se prikupljanje krvi izmjesti iz kruga Bolnice, tj. da se vrši u prostorijama Medicinske škole u Doboju. Danas su direktor naše ustanove Mladen Gajić i Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić pozvali sve građane koji su zdravi i voljni da dođu da daju krv i da na taj način nekome pomognu.

Direktor JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj Mladen Gajić se ovim putem zahvalio rukovodstvu škole na razumjevanju. Dodao je i to da ovim izmještanjem prikupljanja krvi se smanjuje broj kontakata u Bolnici i rasterećuje rad radnika trijažnog centra. S druge strane, naši sugrađani koji hoće da daruju krv neće morati da čekaju, kako bi prolazili kroz trijažni centar.

Napomenuo je i to da Bolnica Doboj obavlja samo hitne operacije, te operacije oboljelih od malignih bolesti, ali i da te operacije zahtjevaju određene količine krvi, tj. potrebu za redovnim snabdjevanjem. Neše prosječne dnevne potrebe za ovom dragocjenom tečnošću su oko 20 jedinica eritrocita i 20 krvne plazme. Za sada je snabdjevanje redovno, ali u razgovoru sa radnicima Zavoda utvrdili smo da bi u narednom periodu mogli imati problema.

Naime, zbog pojave pandemije korona virusa radnici Zavoda ne mogu ići na teren u okolne opštine, što je bila praksa u dosadašnjem njihovom radu. Stoga, pozivamo sve humane i zdrave ljude starosti između 18 i 65 godine, koji mogu da daruju krv da budu dobrovoljni davaoci.

Danas su se radnici Bolnice Doboj prvi odazvali i darivali krv kako bi pomogli svim građanima dobojske regije. Molimo dobrovoljne davaoce da pri dolasku u prostorije Medicinske škole, primjenjuju preventivne mjere, tj. da nose maske i da drže rastojanje od drugih koji su takođe došli da budu davaoci.

Nezaboravite medicinski radnici konstantno pomažu Vama, ali sada je Vaš red da pomognete.

Transfuziolog Božidar Slavujević je rekao da Služba stoji na usluzi građanima koji žele da daju krv ponedeljkom, srijedom i petkom od 7 do 12 časova.