Dana 15.09.2021. u Službi hirurgije JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj po prvi put je urađena laparoskopska operacija preponske kile – TEP metodom (Totalna ekstraperitonealna plastika).

Prema riječima Prim. dr Zorana Matkovića, hirurga koji je izveo operativni zahvat, radi se o operaciji tokom koje se ne ulazi u trbušnu duplju već se mrežica postavlja na samom ishodištu kile. Prednost ove vrste operacija je u tome što je manja trauma tkiva – nema klasičnog reza, manji je bol, brži je oporavak pacijenta. Ostale prednosti su te što se može uraditi obostrana kila, zatim vrlo elegantno i efikasno recidiv kile, a takođe je lakši pristup kod gojaznih pacijenata.

Operativni zahvat je protekao bez komplikacija. Pacijent je nakon dva sata ustao, a sutradan je otpušten na kućno liječenje.

Prim. dr Matkoviću, specijalisti opšte hirurgije je asistirao dr Pero Nakić, specijalista opšte hirurgije, instrumentarka je bila Mirjana Trifunović, dok je anesteziolog bila Prim. dr Simuna Žakula.

U narednom period očekujemo dalji razvoj laparoskopske hirurgije u našoj Ustanovi. Pored entuzijazma potrebne su edukacije u smislu kongresa i vorkšopova, kao i stalna ulaganja u opremu. TEP operaciji je predhodilo učešće Prim. dr Zorana Matkovića vorkšopovima u Travniku, Bijeljini i Beogradu. Nadamo se da ćemo dostići željeni nivo na dobrobit naših pacijenata.

Moramo napomenuti i činjenicu da je Prim. dr Matković član EAES – Evropsko udruženje endoskopskih hirurga.