Danas, 27.11.2017. god. u JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ potpisana je primopredaja protokola povodom donacije histeroskopa Ambasade Republike Poljske. 
Zahvaljujući Ambasadi Republike Poljske u Bosni i Hercegovini koju predstavlja gospodin Andrzej Krawczyk i Direktoru Bolnice Doc. dr Miloradu Živkoviću, Služba za ginekologiju i akušerstvo dobila je prvi histeroskop.
Ovaj aparat predstavlja “zlatni standard” u dijagnostici i liječenju promjena u šupljini materice. To je minimalno invazivna, kratkotrajna procedura koja omogućava ginekologu da izvrši inspekciju materične šupljine (pregled unutrašnjosti materice), kako bi dijagnostifikovao i izliječio uzroke poremećaja i bolesti materice. Ginekolozi uz pomoć histeroskopa mogu utvrditi razloge steriliteta, obilnih i neredovnih krvarenja iz materice, bola u maloj karlici i sprovesti ginekološke operacije bez upotrebe skalpela i šavova. Histeroskopija značajno povećava dijagnostičke mogućnosti u slučaju bolesti materice, omogućava izabrati najbolji metod lijčenja (konzervativni ili hirurški), omogućava kontrolu efektivnosti liječenja i dozvoljava izvesti operativne manipulacije pod vizuelnom kontrolom, što znatno povećava bezopasnost i smanjuje broj komplikacija. Uz pomoć operativne histeroskopije često je moguće preduhitriti prelazak benignih promjena u maligne.
Ovim je Služba za ginekologiju i akušerstvo opremljenija za još jedan aparat, a osiguranice dobojske bolnice dobile su mogućnost liječenja materice na sigurniji i manje invazivan način.