Direktor JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj Mladen Gajić se sastao danas sa Gradonačelnikom Grada Doboj Borisom Jerinićem, gdje je upoznao Gradonačelnika o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj Ustanovi. Radnom sastanku su pored direktora naše Ustanove prisustvovali i Zamjenik direktora dr Siniša Marić i načelnik Službe za infektologiju dr Svjetlana Adžić. Pored epidemiološke situacije u našoj regiji, tema sastanka je bila nabavka još dva respiratora za našu Ustanovu, kao i laboratorijskih aparata (PCR aparata) za dijagnostiku Korona virusa.

Nakon sastanka direktor naše Ustanove je rekao „Da nema potrebe za panikom, ali se moramo pridržavati propisanih procedura. Bolnica Doboj ima spremna 22 kreveta za izolaciju, te još 43 kreveta u pripravnosti u sklopu ove zgrade gdje se nalazimo. Moramo da napomenemo, Bolnica vrši uzorkovanje. To znači da se pacijenti u skladu sa procedurama trebaju javljati higijensko – epidemiološkim službama domova zdravlja. Oni ne treba da dolaze direktno u Bolnicu, jer se uzorci uzimaju samo od pacijenata koji nam dolaze u pratnji radnika Doma zdravlja, tj. za koje epidemiolozi procjene da je neophodno laboratorijsko testiranje. Na našoj regiji imamo jedan pozitivan slučaj na Korona virus, ali on je evidentiran preko JZU „Doma zdravlja“ Modriča, evidentirani su i njegovi kontakti, te iz tog razloga važno nam je javljanje i praćenje.“

Direktor naše Ustanove je dodao i to ”Da s obzirom na aktuelnu situaciju, vezano za pojavu Korona virusa (COVID – 19), te kako bi zaštitili naše medicinske radnike (ljekare i medicinske sestre/tehničare), Bolnica Doboj je obustavila sav redovan hirurški program, kao I dijagnostičko – terapijske procedure koje nisu hitne. I naravno, ovo se ne odnosi na hitne slučajeve i pacijente oboljele od malignih bolesti.”

Istakao je i to “Da pored predhodne mjere, još početkom mjeseca marta, tačnije 02.03.2020. godine zabranili smo posjete hospitalizovanim pacijentima. I ono što trenutno radimo jeste kontrola uputnica na ulazu u krug Bolnice kako bi smanjili nepotrebno kretanje i kontakt sa medicinskim radnicima.”

Gradonačelnik Boris Jerinić je rekao novinarima “Da se samo uz ove mjere predostrožnosti možemo boriti zajedno protiv ovog virusa koji je paralisao i mnogo veće zemlje u svijetu i evropi, i pozvao sve građane na odgovornost, da poštuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i doktora koji daju svoje preporuke da se samoizolacija poštuje. Ono što je Grad Doboj uradio jeste da sada imamo 23 komunalna policajca koji vrše kontrolu svih onih koji budu upućeni na samoizolaciju, gdje će oni koji ne budu poštovali nalog inspektora o samoizolaciji, dobiti prekršajne naloge. Na kraju se zahvalio građanima koji razumiju stanje u kojem se nalazimo.”

Načelnik Službe za infektologiju dr Svjetlana Adžić je okupljenim medijima rekla “Da je trenutna epidemiološka situacija na teritoriji regije Doboj zadovoljavajuća, da je uzorkovano 15 pacijenata, od kojih je jedan pacijent bio pozitivan, ima lakši oblik bolesti i nalazi se u kućnoj izolaciji tj. na kućnom liječenju. Ostali pacijenti su bili negativni.” Dodala je i to “ Da ovih dana imamo tendenciju porasta broja testiranja ali da mjesta panici nema, i da građani moraju da poštuju sve preporučene mjere od nadležnih organa i institucija.”