U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u Banjaluci uspješno je izveden operativni zahvat uz korištenje neuronavigacionog sistema.

Kako navode iz UKC-a, hirurški tim Klinike za neurohirurgiju uspješno je izveo operativni zahvat odstranjenja dvije endokranijalne tumorske promjene kod pacijentkinje B.E. (60) iz Trebinja, prethodno operisane zbog karcinoma dojke.

"Pacijentkinja je nakon generalizovanog epileptičkog napada hospitalizovana u Opštoj bolnici Trebinje, potom prezentovana Onkološkom konzilijumu gdje je donesena odluka da se MRI dijagnostikovane endokranijalne promjene odstrane, te da se potom nastavi dalje onkološko liječenje pacijentkinje", stoji u saopštenju.

Operativni zahvat je izveden uz pomoć neuronavigacionog sistema koji predstavlja standard u neurohirurškim salama zemalja zapadne Evrope, a dostupan je i u UKC-u RS.

Rađen je pod mentorstvom načelnika Klinike za neurohirurgiju Vesne Ivanišević, a izveli su ga specijalista neurohirurgije Mišo Miškić i specijalizant neurohirurgije iz Opšte bolnice Doboj Perica Milaković.


Pacijentkinja je, kako naglašavaju u UKC-u, postoperativno otpuštena na kućno liječenje svjesna, komunikativna, bez neurološkog deficita sa preporukama o nastavku liječenja.

Izvor: Nezavisve