Uvaženi,

Krajnje je neodgovorno da se Vi stavljate u ulogu doktora, epidemiologa, infektologa, te da licitirate o načinu i provođenju procedura.

Prvo želimo naglasiti da je menadžment JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ od početka pandemije uradio sve u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i Socijalne zaštite Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije.

,,Optužba'' da smo krili informaciju o zaraženom pacijentu je neutemeljena, zlonamjerna i vrijedna razmatranja tužbe za klevetu i narušavanje ugleda Ustanove.

Pitanja za Vas su odakle vam podaci o selektivnom testiranju, broju osoblja i pacijenata, znate li ko određuje kada i koga testirati?

Sličan slučaj smo imali u Službi za hirurgiju, gdje je pacijent bio pozitivan, svi tehničari i ljekari su bili negativni kada su testirani i na prvom i ponovljenom testiranju.

U ovoj borbi sa virusom nepoznate etiologije, ni najveći stručnjaci se ne usuđuju dijeliti savjete o postupanju i načinu rada, a Vi, vidimo sve znate, iako niste te struke.

Zašto su medicinski radnici u Službi za hirurgiju bili negativni možemo samo nagađati. Da li su bili bolje zaštićeni? Da li su imali jači imunitet? Da li je sam pacijent imao manje virulentan soj virusa?

Zaraženi ljekari i tehničari nisu nešto što se samo nama dešava, dešava se i u drugim gradovima i u drugim zemljama, samo što Vi ne vidite dalje od svog ličnog problema.

Ono što ne želite vidjeti jeste činjenica da se u našoj ustanovi liječi gotovo 200.000 pacijenata dobojske regije koji u kontinuitetu dobijaju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu. Imali smo i značajan broj novorođenih, operisanih zbog maligniteta, zbrinutih zbog raznih povreda i sl. Život nije stao. U bolnici je trenutno smješteno oko 200 teških pacijenata. Nažalost, naši kapaciteti, kako materijalno-tehnički tako i kadrovski, su poprilično ograničeni. U ovom vremenu se od svih zdravstvenih radnika očekuje da se maksimalno angažuju, stavljajući na prvo mjesto interes pacijenata, a ne da prigovaraju što rade po 24 časa svaki treći dan. Ovo naravno nije redovan način rada, već je nužno zlo s obzirom na okolnosti. Niste reagovali kada su naša tri radnika u kontinuitetu provela 4 dana na pedijatriji, takođe zbog činjenice da je jedan ljekar pozitivan na virus Covid 19. Tada to nije bio Vaš problem.

Niti jedan zdravstveni sistem nije spreman za pandemiju ovih razmjera.

Sve navode iz vašeg zlonamjernog teksta u potpunosti odbacujemo kao neutemeljene.

Ne zaboravite da je ljudska zloba i širenje lažnih informacija koje izazivaju nemir kod građana gora od bilo koje zaraze. Vi upravo to radite, sijete nemir među sugrađanima.

Menadžment Bolnice stoji iza svih postupaka, procedura i građanima je JZU Bolnica ,,Sveti apostol Luka'' uvijek na usluzi kada je u pitanju pružanje pomoći i zaštita zdravlja.

S poštovanjem!

Menadžment

JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj