Prva pacijentkinjaj u dobojskoj bolnici kojoj je otvoreni prelom natkoljenice, nakon niza operacija, liječen i rekonstruktivnom metodom po Ilizarovu.
Ovo je stara metoda liječenja, ali i dalje nezamjenjiva, koja sa jedne strane zahtjeva vrlo složen instrumentarijum i skup spoljašnji fiksator sa obručima, a sa druge veliko stručno predznanje. Do sada je ova metoda, što se tiče Republike Srpske, rađena u UKC Banja Luka i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“. Predviđena je za ustanove tercijarnog nivoa, jer zahtjeva vrlo složeno održavanje fiksatora koji u neadekvatnim uslovima izaziva infekcije. Sada je uspješno urađena i u našoj ustanovi, a izveo ju je dr Saša Vidić specijalista ortopedije i traumatologije, dvadesetogodišnjoj pacijentkinji koja je prije dvije godine doživjela tešku saobraćajnu nezgodu. Nakon duge, iscrpljujuće borbe i niza operacija, danas je skinut fiksator koji je nosila sedam mjeseci.
Da ova operacija nije izvedena kod pacijentkinje bi zaostao lažni zglob butne kosti, skraćenje noge i zasigurno invalidnost u određenom procentu, naveo je dr Vidić. Danas, njenim mukama je došao kraj i nije skrivala oduševljenje i sreću navodeći da je izuzetno zadovoljna tokom svog oporavka, a sve zasluge pripisuje doktoru, sa kojim je osim profesionalnog razvila i prijateljski odnos pun povjerenja.
Dr Vidić je još dodao da je spoljašnji fiksator po Ilizarovu u našoj ustanovi više puta radila dr Anela Velimirović, načelnica Službe za ortopediju i traumatologiju, na potkoljenici, a da je sada po prvi put urađen na natkoljenici. Inače, sama metoda liječenja nije čest slučaj ni u ustanovama koje ih u većem broju izvode, jer slučajevi kod kojih je indikovano postavljanje ovog fiksatora nisu tako učestali.