Povodom promocije i puštanja u rad informacionog sistema „eBeba“, danas je JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj posjetio ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Projekat „eBeba“, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, omogućuje roditeljima u Srpskoj da cjelokupan proces prijave djeteta pokrenu i završe u porodilištu, nakon čega na adresu prebivališta dobijaju, besplatno, prve dokumente za svoje dijete.

Pored ministra Rajčevića, promociji projekta „eBeba“ su bili prisutni i gradonačelnik grada Doboja Boris Jerinić, te direktor JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj Mladen Gajić.

Direktor naše Ustanove je naveo da je Bolnica Doboj prva ustanova u Republici Srpskoj gdje je ovaj projekat implementiran, i da se radi o projektu koji je najbolji primjer koordinacije republičkih organa, lokalnih vlasti i javnih ustanova, a sve to za dobrobit građana.

Dodao je i to da Bolnica nije imala nikakve dodatne finansijke troškove, te da je od strane Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske obezbjeđena tehnička podrška. Instalisani su čitači kartica, a sve babice su dobile akreditacije sa digitalnim sertifikatima pomoću kojih se prijavljuju u sistem elektronske prijave beba.

Na kraju se zahvalio ministru Rajčeviću na današnjoj posjeti, te napomenuo da je Bolnica Doboj rado prihvatila da bude prva u kojoj će ovaj projekat biti primjenjen, i da će i u budućim projektima rado učestvovati kako bi korisnici naših usluga bili još zadovoljniji.

Ministar Srđan Rajčević je rekao prisutnim medijima da se radi o veoma kompleksnom projektu koji omogoćuva da se cjelokupan proces prijave djeteta pokrene i završi u porodilištu, a da roditelji besplatno prve dokumente dobiju na kućnu adresu. Ministar je pozvao sve nove roditelje, čije bebe dolaze na svijet u dobojskoj Bolnici da svoju djecu evidentiraju posredstvom sistema „eBeba“.

Napomenuo je i to da je informacioni sistem bio završen u oktobru prošle godine te da su od tada pa do danas trajala testiranja, te da je s tehničkog aspekta ovaj projekat multiresorni, u čijem funkcionisanju učestvuju Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave sa svim svojim matičnim jedinicama po lokalnim zajednicama.

Svoje zadovoljstvo što projekat počinje baš u Doboju nije skrivao ni gradonačelnik Boris Jerinić, koji se zahvalio resornom ministarstvu što je istrajalo u ovom projektu i izrazio interesovanje za sve buduće projekte koji će olakšati administrativne i birokratske potrebe svim građanima u Srpskoj.

Realizacija projekta zvanično je započela dodjelom prvih dokumenata bebi Sofiji, koje je danas ministar Rajčević uručio majci male djevojčice.