U sklopu programa medicinske edukacije „Onkološka inicijativa“ ispred Udruženja onkologa Republike Srpske, u našoj ustanovi 28.03.2018. g. održano je predavanje na temu „Melanom“. Predavanje je održala dr Radmila Rašeta, internista onkolog, a u diskusiji su učestvovali specijalisti onkologije, dermatologije, patologije, hirurgije, anestezije i reanimacije, infektologije i dr.
Dr Rašeta je ovom prilikom ukazala na podatak da su oboljenja od melanoma, sa sunčanjem i upotrebom solarijuma, u stalnom porastu. Tako se na godišnjem nivou bilježi  8 oboljelih na 100 000 stanovnika, a  2016. godine zabilježeno je ukupno  112 slučajeva oboljelih od melanoma u Republici Srpskoj.
Dr Rašeta je takođe ukazala na veliki značaj preventive, koja podrazumijeva da se u slučaju izloženosti suncu koriste kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom i šeširi sa velikim obodom, te da se izbjegavaju solarijumi. Najčešće pogođena područja su lice, vrat i noge. Ukoliko se uoče bilo kakve promjene na koži, obavezna je posjeta dermatologu, jer su sve maligne bolesti  izlječive ukoliko su otkrivene na vrijeme.
Ovo predavanje bilo je bodovano od strane Komore doktora medicine Republike Srpske.