Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić posjetio je JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj i tom prilikom se sastao sa direktorom naše Ustanove Mladenom Gajićem i gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem. Sastanku su prisustvovali i rukovodioci domova zdravlja u Doboju i Derventi, i predstavnici Regionalnog centra Doboj Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Ministar Šeranić je upoznat sa trenutnom epidemiološkom situacijom kao i sa mjerama koje su poduzete kako bi se stavila pod kontrolu pandemija korona virusa COVID – 19.

Zaključeno je kako su uzrok povećanog broja pacijenata intrahospitalna infekcija na Internom odjeljenju, kao i hospitalizovanje većeg broja korisnika Doma za starija lica iz Dervente koja su pozitivna na korona virus, ali da je i pored toga situacija na dobojskoj regiji pod kontrolom.

Direktor JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj Mladen Gajić napominje kako je do intrahospitalne infekcije na Internom odjeljenju došlo preko zaraženih pacijenata koji nisu pokazivali nikakve simptome, ni povišenu temperaturu, ni kašalj, ali će Komisija za sprečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija Bolnice Doboj utvrditi da li je bilo eventualnih propusta u radu. Dodao je i to da je urađena indentifikacija medicinskog osoblja i pacijenata pozitivnih na korona virus sa Internog odjeljenja, sprovedene su sve mjere koje se odnose na dezinfekciju samog odjeljenja uz pomoć Doma zdravlja Doboj. Odjeljenje nastavlja sa radom gdje su pripremljena dva odvojena dijela, tako da će u gornjem dijelu Internog odjeljenja biti smješteni pacijenti koji su trenutno negativni na korona virus, medicinsko osoblje će se prema njima ponašati kao da su suspektni, tj. radnici će biti obučeni u zaštitna odjela. Na donjem dijelu će dolaziti novi pacijenti.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić se zahvalio ministru Šeraniću na posjeti i napomenuo kako Bolnica Doboj i svi zaposleni u toj Ustanovi imaju punu podršku grada, jer su na prvom udaru u borbi sa korona virusom. Rekao je da zdravstveni radnici koji su zaraženi nisu bježali od posla nego su liječili pacijente ne samo iz Doboja nego i iz drugih osam opština koje pokriva dobojska Bolnica, i na tom svom poslu su zaraženi. Zaraženim zdravstvenim radnicima je poželio brz oporavak i da se što prije vrate svojim redovnim obavezama.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je rekao kako je epidemiološka situacija nakon preduzetih mjera u Doboju i regiji svakako pod kontrolom, a da ono što nije zadovoljavajuće jeste broj lica koja su pozitivna na virus korona zbog slučaja koji se desio u Bolnici u Doboju ali i u Domu za stara lica u Derventi. Osvrnuo se i na to da je u dosadašnjih sedam do osam sedmica grad Doboj sa cijelom regijom preduzimao sve adekvatne mjere što pokazuju i podatci koje pratimo svakodnevno.