Danas je u dobojskom hotelu “Park” održano stručno predavanje na temu “Posljedice primjene antibiotika i antimikrobna rezistencija”. U organizaciji pomenutog stručnog predavanja su zajedno učestvovali JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj i JZU “Dom zdravlja” Doboj.

Veliki broj doktora medicine se danas odazvao i uzeo učešće na današnjem predavanju, koje je bilo bodovano od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Pored teme stručnog predavanja koja je vrlo aktuelna, još jedan razlog prisustva blizu stotinu doktora medicine i medicinskih radnika sa dobojske regije, bili su i eminentni predavači.

Pored Prof. dr Ranka Škrbića sa Medicinskog fakulteta iz Banjaluke, predavanje su održale i Doc. dr Dragana Sokolović i Prof. dr Svjetlana Stoisavljević Šatara.

Dobrodošlicu predavačima, doktorima i medicinskim radnicima koji su bili prisutni na predavanju poželio je direktor JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj Mladen Gajić, koji je tom prilikom rekao da je današnje predavanje plod zajedničkog rada Bolnice Doboj i JZU “Dom zdravlja” Doboj, zasnovano na saradnji pomenutih ustanova sa Medicinskim fakultetom u Banjoj Luci i Medicinskim fakultetom u Foči.

Direktor Gajić je dodao i to da je obaveza i odgovornost Bolnice i Doma zdravlja, kao dvije najveće ustanove na dobojskoj regiji, da stalno otvaraju aktuelne teme od interesa za zdravstvene radnike i sveukupnu lokalnu zajednicu.

Nakon predavanja koje je bilo veoma zanimljivo, uz interakciju između predavača i prisutnog auditorijuma, okupljenim medijima se obratio Prof. dr Ranko Škrbić koji je tom prilikom rekao da su lutanja u pronalaženju terapijskih odgovora na kovid 19 dovela do povećane upotrebe antibiotika i do 40 odsto u bolničkim i vanbolničkim uslovima, a njihova neracionalna primjena uslovila je razvoj rezistencije na lijekove, neočekivane infekcije i veliki broj neželjenih reakcija na medikamente.

Dodao je i to da antibiotici nisu bombone i da ih ljekari moraju propisati za tačno utvrđenu kliničku sliku, te poručio da je na legislativi da istraži da li farmakolozi daju građanima antibiotike bez odgovarajućeg ljekarskog recepta.

Profesor na Medicinskom fakultetu u Foči Doc. dr Dragana Sokolović upozorila je da je pandemija virusa korona samo naglasila dugogodišnju neracionalnu primjenu antibiotika uprkos upozorenjima stručnjaka i poručila da su antibiotici lijekovi isključivo za bakterijske infekcije, ali ne i za virusne.

Ona je ukazala na potrebu stalne edukacije ljekara, ali i pacijenata da antibiotik nije antipiretik, nije analgetik, odnosno nije lijek koji snižava temperaturu ili eliminiše bol.

Zamjenik direktora dobojske Bolnice dr Siniša Marić je rekao da je i u našoj Ustanovi uočena rezistentnost i neracionalna upotreba antibiotika, posebno u periodu pandemije virusa korona, te da to treba smanjiti.

Načelnik Službe za infektologiju dobojske Bolnice Prim. dr Svjetlana Adžić je navela kako se kovid 19 kao virusna bolest ne liječi antibioticima, izuzev u određenim situacijama kada su virusne upale pluća pratile bakterijske.

Na kraju se medijima obratio i direktor Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković koji je izrazio zadovoljstvo što se konačno počelo pričati o ovoj temi kako bi ljekari razmijenili i unaprijedili svoja saznanja.