Mira Đekić, dvadesetjednogodišnja porodilja, prva je koja je u našoj ustanovi porođena u epiduralnoj anesteziji. Ona za svoj drugi porod kaže da je protekao odlično i bezbolno, za razliku od prvog koji je obavljen prirodnim putem, sa velikim bolovima, a ostavio je i strah koji ju je naveo da se ovaj put odluči za epiduralnu anesteziju. Dodala je da je imala apsolutno povjerenje u dr Slavišu Ćelića koji ju je uveo u anesteziju. Poslije razgovora nije imala nikakvu dilemu o epiduralu jer je znala da je u dobrim rukama anesteziologa i ginekologa. Mira je na svijet donijela zdravu bebu, Anđelu.

Načelnica Službe za anesteziju i reanimaciju, prim. dr Simuna Žakula rekla je da sa zadovoljstvom može saopštiti da je Služba za anesteziju počela sa primjenom epiduralne analgezije u porodiluštu, a da istu već primjenjuju i u Službi za hirurgiju i Službi za ortopediju, te da su iskusni što se tiče ove vrste anestezije. Dodala je da se ova metoda u porodilištu do sada nije primjenjivala zbog deficitarnosti anesteziologa, ali da su se sada stekli i kadrovski i tehnički uslovi za primjenu i u Službi za ginekologiju i akušerstvo. Svoje zadovoljstvo je izrazila i time što porod u epiduralnoj anesteziji lišava porodilju osjećaja bola, jer je ona sve vrijeme svjesna, pokretna, može čak i da hoda, a sam čin rađanja u takvim uslovima je mnogo ljepši i zadovoljstvo je veće. Na pitanje da li postoje porodilje koje se ne bi mogle uvesti u epiduralnu anesteziju, rekla je da su to samo porodilje kod kojih su ranije dijagnostikovana određena oboljenja, ali da će svaka zainteresovana i motivisana porodilja, u Službi za anesteziju i reanimaciju dobiti sve moguće odgovore i saznanja koja su joj potrebna za lakšu odluku o načinu porođaja.

Dr Slaviša Ćelić, anesteziolog koji je pacijentkinju uveo u epiduralnu anesteziju rekao je da je ova tehnika bezbjedna i da se u svijetu dešava svega jedna ozbiljna komplikacija na 260 000. Trenutno je u našem okruženju slabo razvijena svijest o epiduralnoj anesteziji, zbog straha i neupućenosti, ali da se uvođenjem ove procedure nada da će se to promijeniti i da će se porodilje češće odlučivati na ovaj način poroda. On je još apelovao na ginekologe koji vode trudnoće, da porodilje kod kojih je već indikovan porod carskim rezom, upute u prednosti i benefite spinalne anestezije koja je bezbjednija od opšte, jer je budna porodilja najbolja porodilja, a osjećaj je kao i prirodni porod jer je svjesna dolaska bebe na svijet. On se još zahvalio i dr Ljilji Đokić, anesteziologu koja je asistirala u uvođenju epiduralne anestezije u porodilište.

Načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo prim. dr Gordana Sredanović, rekla je da se zahvaljujući mladim kolegama dr Ćeliću i dr Miličeviću, a uz podršku starijih kolega u Bolnicu Doboj uvelo nešto novo što vodi ka modernizaciji ove zdravstvene ustanove. Navela je da poslije ovoga očekuje veći broj porodilja koje će se odlučiti na porod u epiduralnoj i spinalnoj anesteziji kako iz dobojske regije tako i iz Federacije Bosne i Hercegovine. Rekla je da će trudnice dobiti sve adekvatne informacije o ovim vrstama anestezije kako bi se oslobodile straha i zabluda koje imaju i da im ginekolozi kao i anesteziolozi stoje na raspolaganju.

Dr Mladen Miličević, ginekolog koji je obavio porod rekao je da je sve proteklo u najboljem redu, da je mehanizam poroda isti kao kod prirodnog, ali je bezbolan, što i jeste cilj akušerstva te da je rađanje uz osmijeh zadovoljstvo kako za porodilju tako i za ginekologa. Rekao je da prirodan porođaj, iako dobrog ishoda, porodiljama često ostavlja osjećaje nezadovoljstva i straha koji upravo proizilaze iz velikih bolova koje on donosi. Na kraju je još naglasio da svim porodiljama preporučuje porod u epiduralnoj anesteziji, jer je to porod uz osmjeh.

Cijena porođaja u epiduralnoj anesteziji u JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ iznosi 250 KM.