Nakon nekoliko godina, na odjeljenju Urologije dobojske Bolnice, uspješno je urađena operacija odstranjenja tumorskog bubrega (radikalna nefrektomija). Operativni zahvat kod osobe srednje životne dobi je izveo dr Milan Benco, specijalista urologije uz asistenciju dr Dragana Cvijanovića i dr Staše Gojkovića. Pacijent je prethodno kompletno dijagnostički i laboratorijski obrađen, gdje se UZV i CT verifikuje veća tumorska masa donjeg pola lijevog bubrega.

Tumor bubrega predstavlja oko 3% svih tumora kod ljudi. Faktori rizika uključuju gojaznost, BMI veći od 35, hipertenzija, dijabetes i pušenje. Većina tumora bubrega se dijagnostikuje UZV i CT-om, koji se izvode iz drugih medicinskih razloga. Simptomi se mogu javiti u vidu bola u slabini, pojavom krvi u urinu, te palpabilnom tumorskom masom.

Ovakav vid liječenja u našoj Ustanovi predstavlja veliku prednost za pacijente dobojske regije, jer se ubuduće neće morati prijavljivati na duge liste čekanja u Univerzitetski klinički centar u Banja Luci.

Služba za urologiju naše Ustanove u narednom periodu planira uvođenje novih endouroloških intervencija kao što su razbijanje kamena u mokraćnoj bešici i ureteru, te na taj način želi da napreduje i ide rame uz rame sa svim većim zdravstvenim ustanovama širom regiona koje pomenute usluge već pružaju svojim pacijentima.