U srijedu, 27. oktobra 2021. godine u našoj Ustanovi, u Službi za ortopediju i traumatologiju, urađena je po prvi put složena operacija, osteosintetska rekonstrukcija acetabuluma (zglobne čašice zgloba kuka), nakon preloma istog.

Prelomi karličnog prstena spadaju u najteže povrede lokomotornog sistema, pa i njihovo liječenje predstavlja veliki izazov, a pogotovo ako je operativno. Do sada su u našoj Ustanovi ti prelomi liječeni uglavnom neoperativno, a povremeno kada je to tip preloma dozvoljavao, liječeni su spoljašnjom fiksacijom karličnog prstena.

Ovaj put je, uz pravilan odabir pacijenta i adekvatnu pripremu, urađena otvorena osteosinteza acetabuluma. Operacija je protekla dobro, kao i postoperativni oporavak pacijenta. Svi kontrolni pregledi i postoperativne radiografije potvrđuju uspješnost urađene operacije.

Operativni zahvat je izvršio načelnik Službe za ortopediju i traumatologiju dr Saša Vidić sa svojim operativnim timom u prisustvu našeg uvaženog stručnjaka Mr. sci. dr Vladimira Papića iz UKC Banja Luka.