U srcu nekadašnjeg starog Doboja, u neposrednoj blizini stare željezničke stanice jednom uskom uličicom put vodi prema jednoj stambenoj zgradi gdje je svoje penzionerske dane provodio na balkonu svoga stana do juče rado viđen i cijenjen naš sugrađanin u šetnji dobojskim ulicama, čovjek pogledom usmjerenim prema staroj željezničkoj stanici, preko nje sastavcima triju rijeka i ozrenskom gorju, a mislima prema mediteranu, rodnom mjesu Nudolu, na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore, i Boki Kotorskoj gdje je provodio ljeta. Rođen je u Nudolu u poznatoj familiji Dabovića gdje je mogla ljetina da izda, da grožđe ne rodi, da se vino ne pretače, ali da Dabovića duh posustane i klone, e to se nije moglo dogoditi.

Takvi ljudi kao da nisu od ovoga svijeta, niti ih je svijet tražio, niti oni žele da mu pripadaju. On je, u stvari, nad Dobojem „nadvijen“, on ga prožima svojim djelom i životom. To je primarijus dr Branko Dabović, dugogodišnji rukovodilac Službe za infektivne bolesti dobojske bolnice u penziji, čovjek koji je čitav svoj radni vijek proveo u borbi sa virusima a da se nikad nije zarazio. Ne samo da se on nije zarazio nego je i druge veoma uspješno spašavao od tih pošasti koje su bile mnogobrojne. Do juče smo se družili i sastajali prebirući po sjećanjima koja još uvjek ne blijede. Međutim, korona je bila jača. Nakon kratke i teške bolesti u Doboju je pred zoru 2. decembra 2021. preminuo od posljedica korone. Doktor Branko Dabović rođen je 1935. godine u mjestu Nudol, opština Nikšić. Osnovno i sarednje obrazovanje stekao je u Trebinju, a Medicinski fakultet i specijalizaciju u Beogradu.

- U Doboj sam došao davne 1966. godine kao mlad ljekar sa već određenim iskustvom u struci, a sve poslije toga je životni slučaj, sudbina ili udes, hir ili stihija, ljudski napor i borba, kako vam drago – govorio je prim. dr Dabović. Za ove četiri i po decenije rada i življenja u Doboju bilo je lijepih i teških dana. Došao je u Doboj u vrijeme kada ja bila nepovoljna epidemiološka situacija, uz prisustvo brojnih zaraznih bolesti i nedovoljne zdravstvene prosvijećenosti stanovništva. Nikada nije bilo lako, ali s mnogo požrtvovanosti i ljubavi sve se lakše savladavalo. Infektivne bolesti su mnogobrojne a nastaju kao posljedice infekcije bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima. Većina ovih mikroorganizama živi u organima čovjeka i na površini kože. Veliki broj se može prenijeti sa čovjeka na čovjeka. Ali ima i onih koje prenose insekti ili životinje kao i konzumiranje zagađene hrane i vode, često je upozoravao doktor Dabović.

Smrću našeg doktora Branka Dabovića Doboj i šira dobojska regija izgubili su i posljednjeg doajena dobojskog zdravstva čiji je život obilježio častan rad u oblasti medicine kojom se bavio.

Sahrana dragog nam pokojnika obaviće se u mjestu Nudo, opština Nikšić.

Uvijek ćemo te se sjećati, naš doktore.

Vječnaja pamjat!

Autor teksta gospodin Vojislav Gnjato.