Zdravstveni radnici i medicinsko osoblje JZU Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju su održali skup podrške kolegi iz Prijedora koji je nedavno napadnut na radnom mjestu.

Glavna sestra dobojske Bolnice Snježana Katanić istakla je da su se skoro svi zdravstveni radnici susreli sa nekim od oblika verbalnog ili fizičkog nasilja iako se radi o humanom pozivu. "Mi danas poručujemo da smo svi jedno, da smo tu da pomognemo, da tako treba da nas posmatraju pacijenti i njihova pratnja i da pomognu u tome", izjavila je Katanićeva, te dodala da su zdravstveni radnici zadovoljni jedino ako su i pacijenti.

Medicinski tehničar Predrag Ostojić rekao je da je Služba psihijatrije u kojoj je zaposlen najviše izložena nasilju. On je istakao da rad u zdravstvu nije lagan, da nasilje nije rješenje, i da zdravstveni radnici pokušavaju mirnim putem rješavati incidentne situacije.

Predsjednik strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Jovica Mišić istakao je da zdravstveni radnici moraju da dobiju status službenog lica, podsjetivši da su u više navrata predavali takav zahtjev Narodnoj skupštini. "Ne tražimo da budemo službena lica kao policajci, nego da tužilaštvo uvede član da dežurni tužilac po službenoj dužnosti tuži tu osobu koja je napala ljekara ili medicinskog tehničara", izjavio je Mišić. Mišić, koji je i ljekar u dobojskoj bolnici, kaže da je i on bio fizički napadnut od pratnje pacijenta.

Napad na radnika Hitne pomoći Doma zdravlja Prijedor dogodio se na radnom mjestu 27. januara.

Izvor SRNA.