Gojaznost se definiše kao porast tjelesne mase iznad arbitrirano utvrđene vrijednosti koja uzima u obzir pol, hronološki uzrast i tjelesnu visinu ispitanika, a koja je uslovljena prekomjernim sadržajima masti u organizmu.

Gojaznost nastaje kao rezultat neravnoteže između prevelikog energetskog unosa i nedovoljne potrošnje energije u dužem vremenskom periodu. Utvrđen je znatan porast gojaznosti među djecom i adolescentima koji se odigrao u relativno kratkom vremenskom periodu. U pojedinim uzrasnim grupama ukupan broj gojazne djece ili onih u riziku da to postanu dostiže do 30%.

Na razvoj gojaznosti utiču genetski faktori te faktori okoline. Nepovoljni faktori okoline su nedovoljna fizička aktivnost, upotreba visokoprerađene hrane koja sadrži malo vlakana a prepuna je masti i rafinisanih šećera, te porast ukupnog kalorijskog unosa.

Gojaznost uslovljava brojne endokrine promjene i poremećaje koji uglavnom isčezavaju sa gubitkom težine. Komplikacije gojaznosti su brojne: ortopedske (epifizioliza glave femura), apnoične krize u snu, srčana insuficijencija, oboljenja probavnog sistema, dijabetes melitus tip 2, maligne bolesti itd. Gojazna djeca su u velikom riziku i od psihoemocionalnih poremećaja. Zbog svega navedenog gojaznoj djeci i njihovim porodicama je potrebna stručna pomoć i podrška. Neki dugoročni cilj za svu gojaznu djecu jeste trajno smanjenje težine ispod 85. percentile, kao i trajna promjena navika u stilu života.

U Službi za pedijatriju JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj radi endokrinološka pedijatrijska ambulanta, unazad 18 godina. U pomenutoj ambulanti ordinira Prim. dr Ružica Petković, pedijatar endokrinolog. Kroz ambulantu se liječe i prate djeca uzrasta do 18 godina, oboljela od šećerne bolesti, bolesti štitne žlijezde, poremećaji rada nadbubrežnih žlijezda, prijevremeni pubertet itd. Praćenje i liječenje gojazne djece se može obavljati u našoj ambulanti, u najvećem broju slučajeva.

U našoj Ustanovi, pored dijagnostike, omogućeno je pružanje podrške i savjetovanje djeteta i porodice od strane nadležnog ljekara, nutricioniste i psihologa.

Endokrinološka ambulanta radi radnim danima od 10:00 do 13:00 sati. Sve informacije možete dobiti putem telefona 053/241-022, lokal 333.