Mnogo je humanih gestova koje možemo načiniti za života, ali jedan od ljepših je svakako dobrovoljno davanje krvi onima kojima je potrebna za život. Često i ne znamo kome smo pomogli, ali osjećaj koji dobrovoljni davaoci imaju poslije toga je zaista predivan.
U našoj ustanovi zabilježen je zavidan broj zaposlenih koji pristupaju ovom dobročinstvu i pohvalno je koliko je razvijena svijest o ovom načinu pomoći ljudskom životu.
Ipak jedan slučaj izdvajamo kao poseban primjer, a to je dr Jovica Mišić, specijalista opšte hirurgije.
Dr Mišić je već dugi niz godina dobrovoljni davalac krvi, u čijoj je članskoj knijžici zabilježeno već osamnaest davanja krvi. Od toga je dva puta iz dežurstva bio pozivan od strane doktora iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Doboj, zbog nedostatka krvi njegove krvne grupe, a radilo se o izuzetno hitnim slučajevima. Oba puta se odazvao i nakon toga otišao obavljati poslove hirurga.
Na sve ovo dr Mišić kaže da se uvijek rado odaziva na ovakve pozive, ali i da sam često daje krv. Kaže da osjećaj da je, osim humanog poziva kojim se bavi, nekome pomogao i time što mu je darivao krv zaista neopisiv, jer kao hirurg izrazito cijeni mogućnost bilo kakve pomoći ka ozdravljenju i spašavanju ljudskog života.

Doktorski poziv je sam po sebi human, jer se doktori svakodnevno bore za spašavanje ljudskih života, ali kada osim svog znanja, truda i zalaganja daju i vlastitu krv, onda pričamo o izrazito velikom humanisti i dobrom čovjeku. Šta više možemo reći o našem dr Mišiću, osim da smo ponosni što ga imamo.