Danas su JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj posjetili predstavnici Evropske unije u Bosni i Hercegovini i tom prilikom je našoj Ustanovi doniran digitalni mobilni RTG aparat „GMM MAC D“. Na čelu današnje delegacije Evropske unije je bio Šef ureda EU u Banjaluci gospodin Stefano Donati. Projekat donacije je realizovan putem UNDP čiji su predstavnici takođe danas bili prisutni, kao i zamjenik gradonačelnika Grada Doboja, gospodin Vlado Blagojević.

Nakon kraćeg sastanka sa direktorom JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj, Mladenom Gajićem, i zamjenikom direktora dr Sinišom Marićem uslijedila je primopredaja mobilnog RTG aparata čija je vrijednost procjenjena na 70 000 eura.

Direktor naše Ustanove Mladen Gajić se zahvalio gospodinu Donatiju i Evropskoj Uniji koji su obezbjedili sredstva, kao i predstavnicima UNDP Bosne i Hercegovine putem kojih je izvršena predmetna nabavka ove vrijedne donacije.

Napomenuo je i činjenicu da je Bolnica Doboj izgrađena po paviljonskom tipu gradnje gdje je do sada bilo potrebno pacijente svakodnevno transportovati iz jedne u drugu zgradu radi snimanja RTG aparatom, tako da ovom donacijom se riješava taj veliki problem. Donacija će biti od velike pomoći medicinskom osoblju i u borbi sa korona virusom, jer je već poznato da liječenje kovid pacijenata se vrši na tri lokacije. Jedan dio u zgradi infektivnog (101 krevet), drugi dio zgrada neurologije u kojoj se nalazi i Jedinica za intenzivnu njegu COVID pozitivnih pacijenata (102 kreveta) i treći dio zgrada urologije čija se sala koristi za operacije pozitivnih i suspektnih pacijenata (11 kreveta). Što ukupno čini 214 kreveta.

Direktor Gajić je dodao i to da digitalni RTG aparat omogućava RTG tehničarima da obrade snimke direktno na mobilnom RTG aparatu, a radiolozima i drugim doktorima da pristupe snimcima iz njihovih ordinacija, što znatno ubrzava proces rada i povećava sigurnost osoblja. Važno je napomenuti značaj zaštitnih olovnih panela, jer njima se štite pacijenti, ali i osoblje, od jako štetnog zračenja prilikom snimanja mobilnim RTG aparatom, posebno sada kada se snimanja vrše izvan RTG službe.

Na kraju se osvrnuo i na činjenicu da naša Ustanova ima veliki značaj u ličenju COVID pacijenata u Republici Srpskoj gdje je od početka pandemije u JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj na hospitalizaciju primljeno 1226 pacijenata, te da se trenutno na liječenju nalazi 147 pacijenata u COVID odjeljenjima i 14 u Jedinici za intezivnu njegu COVID pozitivnih pacijenata.

Prisutnim medijima se nakon direktora naše Ustanove obratio šef Kancelarije EU u Banjaluci Stefano Donati koji je tom prilikom rekao da je od početka pandemije korona virusa Bolnici u Doboju u više navrata uručena medicinska oprema u iznosu od 200 000 eura (tri respiratora, jedan ultrazvuk i dva monitora za pacijente) kao dio pomoći Bosni i Hercegovini.

Donati je dao podršku medicinskom osoblju i menadžmentu Bolnice u borbi sa korona virusom i dodao i to da i u narednom periodu zdravstvene ustanove širom BiH mogu da očekuju pomoć od EU kako bi se što prije izborili sa pandemijom korona virusom koja je zahvatila cijeli svijet.

Zamjenik gradonačelnika Grada Doboja Vlado Blagojević se takođe zahvalio na vrijednoj donaciji u ime Gradske uprave, i izrazio duboku zahvalnost svim zaposlenim radnicima i medicinskom osoblju Bolnice koji se brinu o građanima Doboja i dobojske regije i napomenuo da je Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem uvijek tu kada je potrebna bilo koja vrsta pomoći, kako Bolnici Doboj, tako i Domu zdravlja Doboj.

Ispred Službe za radiologiju medijima se obratio Specijalista radiologije dr Nebojša Radojčić i tom prilikom rekao da je mobilni RTG aparat „GMM MAC D“ vrijedna donacija i zahvalio se takođe EU i UNDP. Dodao je i to da trenutna epidemiološka situacija uslovljava da su najčešće tražena dijagnostička sredstva trenutno PCR test i RTG pluća, tako da je ova donacija došla u pravo vrijeme na pravo mjesto.