Danas je u našu Ustanovu dostavljen dio medicinske opreme koju je Vlada Srbije donirala Republici Srpskoj kao podrška u borbi protiv Korona virusa. Preuzimanju donacije su bili prisutni uz direktora naše Ustanove Mladena Gajića i Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić. Pored zaštitne opreme (zaštitne maske,zaštitne naočale, zaštitna odjela I lateks rukavica), donacija sadrži i jedan prenosni respirator.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić se zahvalio na pomoći predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Vladi Srpske koji su pomoć iz Srbije ravnomjerno rasporedili tako da svaka Bolnica dobije dio medicinske opreme koja će biti od velike pomoći zdravstvenim radnicima. Jerinić je dodao da će sa ovim respiratorom i onim koji su u nabavci, dobojska Bolnica raspolagati sa ukupno 33 respiratora.

Magistar farmacije Tanja Kovač je rekla da Bolnica Doboj raspolaže sa dovoljnom količinom lijekova i rastvora. Ono što nedostaje kao i većini zdravstvenih ustanova jeste zaštitna oprema, tj. odjela, rukavice i maske. Takođe se zahvalila Vladi Srbije i Vladi Republike Srpske na ovoj donaciji i istakla da ista stiže u pravom trenutku.

Ispred JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj, Specijalista anestezije sa reanimacijom prim. dr Simuna Žakula, uz zahvalnost vladama na donaciji, je istakla i to da je donacija u ovom trenutku zaista neprocjenjiva i da dobitak respiratora znači puno u ovoj situaciji koja je izazvana pojavom Korona virusa. Napomenula je i to da od ponedeljka treba stići još 9 respiratora što će u ovoj situaciji dati nadu i snagu da se adekvatno nosimo sa bolešću koja je ušla u naše živote.

Na kraju, direktor naše Ustanove Mladen Gajić je rekao da pored respiratora ova donacija sadrži 3000 zaštitnih maski, 20 zaštitnih naočala, 200 zaštitnih odijela i 5000 lateks rukavica. Naveo je i to da će ova pomoć u narednom period olakšati rad medicinskog osoblja, i napomenuo da je trenutna epidemiološka situacija ista kao i predhodnog dana, tj. da su dva pacijenta pozitivna na Korona virus još u našoj Ustanovi i 6 suspektnih pacijenata koji su takođe smješteni kod nas ali su njihovi nalazi testova negativni na Korona virus.