Medicinski radnici JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj su danas uputili apel građanima da poštuju epidemiološke mjere jer je povećan broj hospitalizovanih pacijenata sa težom kliničkom slikom, popunjeni kapaciteti, a radnici na izmaku snaga.

Okupljenim medijima šef Jedinice za intenzivno liječenje dr Slaviša Ćelić rekao je da se 87 pacijenata liječi na infektivnom odjeljenju, a 14 u COVID intenzivnoj jedinici, sa mnogo težim kliničkim slikama u odnosu na prethodni talas.

Jedinica za intenzivno liječenje raspolaže sa 14 kreveta, koliko je i pacijenata. Svaki naredeni pacijent koji bude trebao veću kiseoničku podršku ne može biti zbrinut – izjavio je dr Ćelić i upozorio na situaciju da u narednom periodu neće moći primati ljude, “koji će u nedostatku kiseonika umirati”.

On je naveo da težu kliničku sliku imaju pacijenti srednjih godina i da najmlađi pacijent na intenzivnoj njezi ima 49 godina.

Internista u COVID odjeljenju dr Nataša Subotić Filipović navodi da najmlađi pacijent na infektivnom odjeljenju ima 36 godina i pozvala građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i smanjuju kontakte.

Prošle sedmice smo imali četrdesetsedmogodišnjeg pacijenta iz Teslića. Pacijent dolazi na nogama, sa nama razgovara, kiseonik mu je naravno potreban. Ima smanjenu saturaciju i u roku od 24 časa klinička slika se pogoršava i on završava na respiratoru – navela je Filipovićeva.

Glavna sestra COVID odjeljanja dr Snježana Katanić navodi da je situacija izuzetno teška s obzirom da se po strukturi radi o starijim pacijentima koji pored osnovne terapije zahtijevaju dodatnu njegu i stalni nadzor, što otežava rad zdravstvenim radnicima, koji su na izmaku snaga.

Ona je navela da je od početka pandemije od virusa korona oboljelo 200 zdravstvenih radnika, te istakla da se u ovoj ustanovi nastoji sačuvati život svakog pacijenta, te je na kraju zamolila sve sugrađane da ne otežavaju situaciju i da se pridržavaju svih propisanih mjera.