Davne 1952. godine, 9. marta, uz prisustvo velikog broja građana Doboja i okoline, te uglednih gostiju iz Vlade SR Bosne i Hercegovine na svečan način je otvorena Opšta državna Bolnica u Doboju kapaciteta 90 bolesničkih kreveta.

Bolnica je u okviru svojih 90 raspoloživih postelja bila organizovana u dva odjeljenja, hirurško sa porodilištem te Odjeljenje za unutrašnje bolesti.

Formiranje Bolnice je već na samom početku pokazalo svoju opravdanost, gdje je u prvoj godini rada u njoj liječeno 3.566 bolesnika, izvršeno 538 različitih hirurških zahvata, dok su u porodilištu obavljena 283 porođaja.

Svaka naredna godina je donosila vidan napredak dobojske Bolnice na svim poljima, posebno obezbjeđivanju stručnog kadra, nabavke nove medicinske opreme te gradnje novih objekata koji su bili neophodni. Podatak da je već 1956. godine broj bolesničkih kreveta bio povećan na 170 govori u prilog pomenutom rapidnom napretku dobojske Bolnice te potrebama građana koji su koristili njene usluge.

Danas je naša Ustanova organizovana kroz 21 medicinsku službu i raspolaže sa 514 bolničkih kreveta. Tokom 2022. godine broj hospitalizacija je iznosio 22.733, dok je broj izvršenih ambulantnih usluga iznosio 394.519, što su podatci koji jasno pokazuju važnost i neophodnost jedne velike medicinske Ustanove kakva je dobojska Bolnica za stanovništvo naše regije.

Kroz tešku i uspješnu prošlost, sadašnjost koja je bila na velikim iskušenjima poput pandemije korona virusa koja je paralisala čitav svijet, nadamo se svjetloj budućnosti dobojske Bolnice, posebno kada se uzme u obzir završetak radova na izgradnji novog objekta iste.

Opremljena sa najmodernijom medicinskom opremom i kapacitetom od 470 bolničkih kreveta, na 25.000 kvadratnih metara, nova JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj će uskoro otvoriti svoja vrata za sve korisnike dobojske regije u kojoj gravitira 200.000 stanovnika.