U Bolnici „Sveti apostol Luka“ 17.04.2018. god. potpisan je Memorandum o razumijevanju  na  realizaciji  projekta  „ Modernizacija sistema grijanja u bolnici Sveti apostol Luka“ između Bolnice  i Češke razvojne agencije, a u skladu sa rezolucijom Vlade Češke Republike br. 468 od  15. juna 2015. godine.
Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik, izrazio je zadovoljstvo što je Češka u mogućnosti pomoći dobojskoj bolnici i njenim pacijentima jednim ovakvim projektom, naveo je da se svake godine provede oko 30 projekata na nivou BiH, te da je ovaj Projekat jedan od prioritetnih, koji trenutno sprovode kroz razne programe pomoći.
Direktor Bolnice doc. dr Milorad Živković izjavio je da Projekat podrazumjeva unaprjeđenje sadašnjeg sistema grijanja, na način da se ubuduće bolnica grije na industrijski pelet, što će imati značajne finansijske uštede u odnosu na dosadašnji sistem grijanja koji je bio na mazut. 
Realizacijom ovog Projekta postiže se automatizacija kompletnog sistema, što između ostalog podrazumijeva i mogućnost kontrolisanja grijanja za određene objekte.
Ovaj projekat  podržan je i od strane Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u postizanju pozitivnih ekoloških efekata koji će se postići implementacijom novog sistema grijanja, a značajan doprinos je iskazan i u finansijskom dijelu.